Életút

Hajdú János 1952-ben született a Zala megyei Gelsén. Nős, felesége dr. Fehérvári Erzsébet, ügyvéd.

1970-ben érettségizett a Zalaegerszegi Általános Gépipari Technikumban, majd 11 hónapos katonai szolgálat után a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Mezőgazdasági Gépészmérnöki Karának hallgatója lett. 1976-ban gépészmérnöki diplomát szerzett.
Fiatal diplomásként a Paksi Állami Gazdaság Gyapai Kerületében helyezkedett el. Itt gyakornok, gépműhelyvezető, majd gépesítési ágazatvezető beosztásban dolgozott.

Gyapa pusztán élt 1990-ig, munkahelyén mezőgazdasági gépek javításával, karbantartásával, üzemeltetésével, valamint mezőgazdasági épületek és berendezéseik fenntartásával foglalkozott. Munkáját (párton kívüliként) állami díjjal, a Munka Érdemrend bronz fokozatával ismerték el. Ez idő alatt szakmérnöki diplomát szerzett a gödöllői egyetemen gépjavítás és alkatrészgyártás szakon, majd abszolutóriumot gazdálkodás szakon.

1988-ban társaival megalakították az MDF Tolna Megyei Szervezetét, majd paksi barátaival 1989-ben a paksi szervezetet, melynek hosszú időn át az elnöke, egy időre az MDF Országos Választmányának is a tagja volt. 2006 áprilisában a pártvezetés - számára követhetetlen - döntései miatt MDF tagságát kilépéssel megszüntette.

1990-ben magánvállalkozást alapított, társával Nagydorogon benzinkutat épített, melyet jelenleg is az általa irányított gazdasági társaság üzemeltet. 1997-től 2004-ig egy másik vállalkozásnak is vezetője; üzlettársával egy külföldi ásványvíz és üdítőitalt gyártó cég importőre és nagykereskedelmi termékforgalmazója.
1990-ben, az első szabad önkormányzati választáson a paksi képviselő-testületbe jutott. A gazdasági bizottság vezetőjeként és a pénzügyi bizottság tagjaként részt vett a helyi pénzügyi, gazdasági jellegű önkormányzati szabályok kidolgozásában.

A paksi önkormányzat második ciklusában ellenzéki képviselő volt, az általa helytelenített városvezetési módszerek elleni tiltakozásként az utolsó évben lemondott tisztségéről.
1998-ban az 1-es számú választókörzetben nyert egyéni mandátumot. 2002-ig ismét a képviselő-testület gazdasági bizottságát vezette. Ebben az időben meghatározó szerepet vállalt az erőmű és a város megromlott kapcsolatának helyreállításában.

2002-ben, Paks városában polgármesterré választották, és ismét az 1-es körzet képviselőjének. 2004-től a 14 Paks környéki települést tömörítő Paksi Többcélú Kistérségi Társulás elnöke.

2006-tól a Tolna Megyei Fejlesztési Tanács tagja, valamint a Tolna Megyei Kistérségi Fórum elnöke.
2009-től a Dél - Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács, valamint a Tervezési Bizottság tagja.

Négy évvel ezelőtt a választók bizalmából ismét elnyerte a polgármesteri címet.

2010-től a Paks és Környéke Hulladékgazdálkodási Társulás elnöke.
2010. szembertétől a Paksi Atomerőmű Zrt. felügyelő bizottságának tagjává választották.

Legfontosabb eredményének azt tartja, hogy az általa vezetett képviselő-testületek a közpénzekkel tisztán és hatékonyan gazdálkodtak, a város köznyugalmát politikai értelemben biztosítani tudta, a település arculata előnyösen változott.

Elismerések
  • Állami díj: A Munka Érdemérem Bronz Fokozata
  • PA. Rt: Héliosz díj
Érdekességek
  • amatőr borász, minden szabadidejét a szőlőjében tölti, minden fizikai munkát a feleségével együtt végeznek
  • fiatalabb korában tornászott, kézilabdázott és súlyt emelt, éveken át foglalkozott sportlövészettel is, jelenleg reggelente 750-1000 métert úszik
  • a hadseregben politikailag megbízhatatlannak minősítik, később, tartalékos tiszti képzésen századosi rendfokozatot szerez
  • ha ideje engedi, szívesen főz; ami mindig bejön: csorgatott leves, pacalpörkölt és fröccskészítés
  • kedvenc előadói: Cseh Tamás, Bikini, Tankcsapda, Ismerős Arcok, Color, Uriah Heep, Beatles
  • kedvenc zenéi: Jézus Krisztus Szupersztár, REM: At My Most Beautiful, Nazareth: Dream On, magyar nóták
  • kedvenc írók, költők: Hamvas Béla, Ady Endre, Juhász Gyula
  • példa: Deák Ferenc, Antall József